Knjige

Hrvoje Varga
Kratka povijest UNIXa - Od UNICSa do FreeBSDa i Linuxa U daljem tekstu upoznati ćemo se s povijesti razvoja operativnog sustava Unix, kao i njegovih raznih varijanti. Govorit ćemo i o pojedincima i grupama ljudi koji su omogućili nastanak Unixa te raznih tehnologija, koje su bile nužne i za njegov nastanak ali i dalji razvoj.Iste tehnologije koje su danas u upotrebi i u svim drugim operativnim sustavima. Dodatno, spomenuti ćemo i sveučilišta, koja su također dala veliki doprinos u razvoju Unixa, direktno ili indirektno.

Najpoznatiji Projekti

Hrvoje Varga
Predstavljamo vam listu najpopulanijih projekata (programa) otvorenog programskog koda (Open Source). Softver otvorenog koda (engleski: Open-source software) odnosi se na softver čiji je izvorni kod dostupan unutar “open source” licence svim korisnicima koji mogu mijenjati, prepravljati i poboljšavati njegov sadržaj. To znači da uz ‘open source’ programe dolazi i čitav izvorni kod u nekom programskom jeziku, pa se može i mijenjati sam program. Dakle programeri koji imaju pristup (ovom) izvornom kodu računalnog programa mogu ga poboljšati dodavanjem značajki ili popravljanjem dijelova koji ne rade uvijek ispravno.

The Ultimate Open Source Development Environment

Hrvoje Varga
The Ultimate Open Source Development Environment

Prošlo je dosta vremena od mojeg zadnjeg članka na Open Source Osijek portalu, pa bi bilo u redu da i ja nešto napišem. Ovaj put imam dvije stvari za napisati. Jedna je možda malčice privatna, te kao takva možda i subjektivna, ali jednostavno imam potrebu da to kažem. Druga je tehničke prirode i tema je ovog članka. Bitno je to da obje, zapravo, mogu biti od velike pomoći nekome tko je tek počeo ili želi početi svoju karijeru u IT sektoru.

Obavijest o predavanjima

Hrvoje Varga
Kao što ste i sami primijetili, predavanja su nam malo stagnirala. Što zbog godišnjih odmora, ljetnih dopusta tako i zbog angažmana predavača. Tako da smo odlučili da predavanja nastavimo u listopadu 2014.. Točan termin sljedećeg predavanja će se znati barem dva tjedna prije njegovog održavanja i to, kao i uvijek, putem našeg portala kojeg trenutno čitate.

Priručnik za softversko inženjerstvo

Hrvoje Varga
Trenutno se piše dio priručnika za softversko inženjerstvo pod nazivom “Uvod u programski jezik Java”. Dostupan je besplatno za čitanje s našeg DokuWiki servisa. Vizija je da se napiše knjiga “Priručnik za softversko inženjerstvo” koja će pokrivati sljedeće teme: Uvod u programiranje Uvod u programski jezik Java Dizajn kôda Strukture podataka Unit testiranje Verzioniranje izvornog kôda Kontinuirana integracija softvera Dakle, cilj je napisati priručnik koji će objediniti i opisati teorije, alate i procese koje su potrebne jednom softverskom inženjeru koji radi na Java projektima.

Retrospektiva: Uvod u programski jezik Java (II. dio)

Hrvoje Varga
Završio je drugi dio predavanja “Uvod u programski jezik Java”. Na ovom drugom dijelu, govorili smo Java tehnologiji. Kako izgleda konceptualni proces razvoja aplikacije. Osnovne stvari o Java prevoditelju. Pričali smo o Java virtualnoj mašini i što nam ona pruža i šta znači za razvoj aplikacije. Konceptualno smo objasnili Java platformu i od kojih se komponenti ona sastoji. Spominjali smo neke prednosti i mane same Java tehnologije pa i Java programskog jezika.

Uvod u programski jezik Java (II)

Hrvoje Varga
Nastavljamo sa predavanjem “Uvod u programski jezik Java”. Zapravo, malo ćemo se vratiti korak nazad na prethodno predavanje tako da oni koji nisu bili na prošlom – imaju sreće! Dakle, bit će priče o Java platformi te o nekim prednostima i nedostacima Jave. Naravno, da bi ste i razvijali aplikacije u Java jeziku morate imati i softver potreban za razvoj istih. Znači, bit će govora o tome šta vam treba od alata i gdje iste naći.

Retrospektiva: Uvod u programski jezik Java (I. dio)

Hrvoje Varga
Prošao je i prvi dio predavanja “Uvod u programski jezik Java”. Govorili smo o programiranju općenito, tj. šta to znači programirati računalo. Bilo je govora i o različitim vrstama programskih jezika – razlike između kompajlerskih i interpreterskih jezika i u koju grupu jezik Java zapravo pripada. Nakon općenitih stvari prešli smo i na Java svijet te smo malo i spominjali i povijest samoga jezika. Nakon male povijesti jezika krenuli smo u opisivanju Java platforme i šta ona nama pruža.