CodeCAMP: 3D modeliranje u Blenderu

O radionicama

Kroz niz radionica obradit ćemo većinu alata u Blenderu i neke od najčešće korištenih načina izrade 3D modela. Naglasak radionica bit će na učenju osnova 3D modeliranja, teksturiranja i animacije.

Na radionicama o 3D modeliranju u Blenderu naučit ćemo što je to 3D modeliranje i za što se koristi, osnove Blendera i njegove mogućnosti, rad s objektima u 3D prostoru, teksturiranje, fizikalne simulacije, izradu renderiranih slika i animacija i još mnogo toga. Radionice su osmišljene da budu razumljive svima.

O Blenderu

Blender je besplatan open source alat koji sadrži sve potrebno za izradu 3D modela, vizualizacija, animacija, simulacija, video editing i izradu računalnih igara. Blender je cross-platform aplikacija i jednako radi na GNU/Linux, Windows i Mac OS operativnom sustavu.

Nešto više o Blenderu možete vidjeti i pročitati na službenom webu. Glavne funkcije samoga alata možete pročitati na https://www.blender.org/features. Blender projekt podupire neprofitna organizacija pod nazivom Blender Foundation koja je ujedno i radila na projektima kao što su Elephants DreamBig Buck BunnySintelCaminandes: Gran Dillama. Navedeni projekti su zapravo kratki filmovi, ili bolje rečeno računalne animacije, koje su u potpunosti napravljene u Blender alatu. Ono što je također zanimljivo je što su svi ti projekti pod open source licencom što nadalje znači da svako od nas može preuzeti, pored samog videa, i izvorni kod projekta te ga učitati u samom Blenderu. Listu projekata proizašli iz _Blender Foundation _možete vidjeti na http://www.blender.org/features/projects. Uočite kvalitetu izrade navedenih projekata pogotovo projekt Sintel koji, po mojem skromnom mišljenju, može stajati uz bok filmovima proizašli iz Pixar radionice.

 

Zahvala

Ovom prilikom se želimo zahvaliti Hrvoju Leventiću i Udruzi diplomiranih studenata Elektrotehničkog fakulteta za pomoć u organizaciji Blender radionice. Jednako se zahvaljujemo i samom Elektrotehničkom fakultetu na samom prostoru i računalima.

Logistika

Službena objava radionice će uslijediti na Osijek Software City webu na kojoj ćete ujedno moći i prijaviti vaš dolazak. Imajte na umu da je broj mjesta ograničen – postoje 24 radna mjesta!

Ciljana publika: Svi koji žele naučiti nešto o 3D modeliranju.

Predznanje: Nije potrebno.

Oprema: Računala s instaliranim Blenderom su osigurana. Naravno tko želi, Blender si može i instalirati na svoje računalo, ali mora biti instalirana zadnja verzija Blendera (u trenutku pisanja ovog članka zadnja dostupna verzija je 2.75a koja se može preuzeti sa http://www.blender.org/download/).

Lokacija: ETF Kampus, K3-13 (Cara Hadrijana 10b, treći kat)

Datum: 23.09.2015. u 17:00 – 20:00.

O predavaču: Luka Šimić učenik je Elektrotehničke i prometne škole u Osijeku. Bavi se 3D modeliranjem u Blenderu već nekoliko godina.Luka Šimić

Radovi predavača

Hrvoje Varga avatar
Hrvoje Varga
Hrvoje Varga je orijentiran na razvoj softvera koristeći primarno C i Go programske jezike. Također ima iskustva u programskim jezicima Java, C, C++, Go, Python te raznim razvojnim okruženjima, bibliotekama i alatima.