Retrospektiva: Uvod u programski jezik Java (I. dio)

Prošao je i prvi dio predavanja “Uvod u programski jezik Java”. Govorili smo o programiranju općenito, tj. šta to znači programirati računalo. Bilo je govora i o različitim vrstama programskih jezika – razlike između kompajlerskih i interpreterskih jezika i u koju grupu jezik Java zapravo pripada.

Nakon općenitih stvari prešli smo i na Java svijet te smo malo i spominjali i povijest samoga jezika. Nakon male povijesti jezika krenuli smo u opisivanju Java platforme i šta ona nama pruža. Tu je bilo riječi o različitim vrstama API-a (Java ME, Java SE i Java EE) kojeg nam platforma nudi. Bilo je i govora o Java Virtual Machine ili JVM; njezina svrha i mogućnosti.

Nadalje, bilo je govora i o tome kako izgleda izvorni kod u Javi. Dakle, opis same sintakse i neka osnovna pravila kojega se programeri u Java moraju držati. Prikazan je i postupak prevođenja iz izvornog koda, koji je razumljiv čovjeku, u strojni kod koji je razumljiv računalu, tj. u slučaju Java platforme – JVM-u.

Konačno smo došli i do točke u kojoj smo koristili i Karel J. Robot – alat pomoću kojega smo dočarali objektno orijentirani pristup programiranju. Dakle, kako u Javi izgleda objekt i kako možemo upravljati s njime.

Za kraj, kako je i predavač natuknio, očekujte i II. dio predavanja koji će biti organiziran za 2 – 3 tjedna od danas. Naravno, točan datum, mjesto i vrijeme će biti najavljeno na našem webu kojeg upravo čitate. Kao i inače – booking nije potreban da bi se pristupilo predavanju, ali je poželjan.

Vidimo se na sljedećem “Uvod u programski jezik Java” predavanju.

 

Galerija slika s predavanja:

HPIM1472-new HPIM1470 HPIM1471 HPIM1473 HPIM1474 HPIM1475 HPIM1476 HPIM1477 HPIM1478

Hrvoje Varga avatar
Hrvoje Varga
Hrvoje Varga je orijentiran na razvoj softvera koristeći primarno C i Go programske jezike. Također ima iskustva u programskim jezicima Java, C, C++, Go, Python te raznim razvojnim okruženjima, bibliotekama i alatima.