Novi Web

Novi Web

Prešli smo na novi web! Da budem precizniji, odustali smo od privatnog servera na kojem se, pored ostalih čuda tehnologije, vrtio i Wordpress zajedno sa MySQL bazom podataka.

Cijelu to skalametriju smo zamjenili sa sljedećim tehnologijama:

GitHub nam omogućuje hostanje Git repozitorija koji sadrži Hugo projekt. Hugo nam omogućuje generiranje statične web stranice iz Markdown sadržaja. I na kraju, Netlify, koji tu statičnu web stranicu i hosta na njihovim serverima.

Svi podaci iz Wordpress web stranice su izvučeni te konvertirani u Hugo projekt. No nažalost, u ovom trenutku, puno stvari ne funkcionira kako treba. Većina linkova više nije ispravno jer linkaju na stari server, slike nisu dohvatljive, sadržaj nekih članaka i stranica je u nekom čudnom stanju, informacije o autorima nisu vidljive, nepotrebni podaci koje je Wordpress generirao…

Naravno, sve će se to riješiti s vremenom. Očekujte konstantne promjene.

Vjerojatno se pitate čemu onda sve te muke oko prelaska na drugi server i totalno drugačije tehnologije? Savjetujem da si pročitate nešto o prednostima statičkih generatora web stranica i nešto o Netlify servisu. Možda vas ti članici motiviraju da već sljedeći puta kada imate potrebe za web stranicom pak odaberete Hugo umjesto Wordpress.

Hrvoje Varga avatar
Hrvoje Varga
Hrvoje Varga je orijentiran na razvoj softvera koristeći primarno C i Go programske jezike. Također ima iskustva u programskim jezicima Java, C, C++, Go, Python te raznim razvojnim okruženjima, bibliotekama i alatima.