VIM tutorial

Oni koji su bili na našem zadnjem predavanju, “Uvod u Linux”, mogli su svašta čuti i vidjeti. No među tom šumom pojmova, naredbi i aplikacija pisanih za Linux često se ponavlja pojamVi  iliVim .

Nažalost ili možda na sreću, sa Vim aplikacijom morate ovladati kad-tad. Jer tekst editor čete koristiti stalno, a Vi  ili Vim  je uvijek instaliran bez obzira koji GNU/Linux koristite. Kažem na žalost jer je Vi  ili Vim  sve samo ne intuitivan. No višestruko će vam se isplatiti kada jednom ovladate tim alatom. No kao i sve ostalo znanje, i ovo ćete tek shvatiti kada budete radili u IT sektoru.

Dakle, problem je jedino kako naučiti raditi s tim alatom. Naravno, postoji beskonačno mnogo tutoriala na netu koje možete čitati tisučljećima tako da ja neću navoditi linkove na iste. To možete i sami. No među šumom tih dokumenata ipak vam nudim jedan stvarno hvale vrijedan tuturial. Ili bolje rečeno – igra napisana u JavaScript pomoću koje savladavanjeVim  aplikacije izgleda ko mačij kašalj!

Skoknite na VIM Adventures i vidjet ćete o čemu pričam.

Hrvoje Varga avatar
Hrvoje Varga
Hrvoje Varga je orijentiran na razvoj softvera koristeći primarno C i Go programske jezike. Također ima iskustva u programskim jezicima Java, C, C++, Go, Python te raznim razvojnim okruženjima, bibliotekama i alatima.