Plan predavanja i radionica za 2014. g.

[toc]

Izradili smo plan predavanja i radionica za 2014. godinu.

Pogledajte što smo planirali:

plan_predavanja_i_radionica

Malo pojašnjenje novih predavanja:

Hardver

“Razvoj hardvera” će nas uvesti u svijet elektronike na temelju primjera izrade elektroničkog sklopa. Vidjet ćemo koje sve korake moramo proći te šta sve moramo znati da bi izradili svoj komad elektronike koji, naravno, možemo i iskoristiti.

Softver

Kod predavanja iz područja softvera želja nam je uvesti vas u svijet programiranja, predavanjima “Uvod u programiranje” imati ćete prilike shvatiti logiku programskih jezika te ćemo vam pokušati približiti način razmišljanja i problematiku s kojom ćete s susretati kasnije u radu s programskim jezicima. Niz nastavljamo  s paralelnim predavanjima o programskom jeziku Java te programskom jeziku C#. 

Predavanja ćemo pokušati organizirati tako da se međusobno prate te da su predavanja     iz oba programska jezika unutar jednog do maksimalno dva tjedna.

Dakle ako u prvom predavanju o programskom jeziku Java budemo govorili o varijablama, tada o varijablama moramo govoriti i u prvom predavanju o programskom jeziku C# i tako redom.

S ovime želimo postići da ljudima koji žele pratiti oba programska jezika omogućimo uvid u komparativne razlike i sličnosti između oba jezika te samim time da ih bolje upoznaju i razumiju.

Ovu seriju nastavljamo s predavanjima “Unit testiranje”, koje će vas upoznati s unit testiranjem u programskom jeziku Java i svim alatima koji će biti potrebni za to.

Potom dolazimo do niza predavanja “Verzioniranje izvornog koda” gdje ćete se upoznati s alatima za verzioniranje, gdje ćemo fokus dati na Git s kojim ćete se imati prilike dublje upoznati uz predavanja i radionice koje će uslijediti.

I na kraju dolazimo do niza predavanja “Kontinuirana integracija softvera” gdje ćete naučiti koje su sve tehnike i alati potrebni da bi se odradila kontinuirana integracija softvera s kojom ćemo zaključiti priču o razvoju softvera i nadamo se omogućiti vam da se priključite nekom od projekata koje smo pokrenuli ili ćemo tek pokrenuti.

Sistemski

Nastavljamo s uvodom u Linux te krećemo s naprednim stvarima.

Nakon toga prelazimo na predavanja o TCP/IP protokolima gdje ćete se upoznati s osnovama i nekim naprednijim stvarima oko TCP/IP-a. Pokazati ćemo vam kako to sve funkcionira i što se zapravo dešava u jednoj računalnoj mreži u pozadini. Ovo predavanje je vrlo važno za programere i za sistemaše.

Projektno

Krećemo s predavanjem “Osiguranje kvalitete” gdje ćete imati prilike vidjeti zbog čega je osiguranje kvalitete bitno i kojim metodama se može postići.

Nastavljamo s predavanjem “Prvi koraci prema inovaciji” – ovdje ćemo pričati o tome kako uopće doći do neke ideje za projekt ili inovaciju.

Pošto ćemo sada zaokružiti priču od stvaranja nekog projekta (ili inovacije) do osiguranja kvalitete (a prije smo pričali o metodama razvoja softvera općenito), sada se vraćamo na temu metoda razvoja softvera , s predavanjem “Agilne metode razvoja softvera” gdje ćete se upoznati s agilnim metodama razvoja softvera  – zašto i kako.

i na kraju slijede predavanja o strojnom učenju i online tečajevima s kojima zatvaramo ovaj niz predavanja.

Mala napomena na kraju : Cijelo vrijeme govorimo o predavanjima ili nizu predavanja jer veći dio gore navedenih predavanja predstavlja niz predavanja iz određene teme a koliko duboko i široko ćemo ići , ovisi o potrebama. Dakle moguće je da će se neka predavanja dodatno proširivati.

Opis predavanja

Sistemski

Uvod u GNU/Linux

Opis

Nastavljamo s predavanjima o GNU/Linux operacijskim sustavima.
Slijedi rad s vi  tekst editorom te korištenje sed i awk alata uz još pokoji koristan alat.
Nakon toga krećemo sa Shell skriptama.
Potom ćemo krenuti s naprednim stvarima, prema poglavljima u kojima smo naučili neke osnove stvari.

Dakle ovdje će biti materijala za nekoliko predavanja i/ili radionica.

**Predavač

** Hrvoje Horvat

Osnove TCP/IP protokola

Opis

Arhitektura TCP/IP protokola, OSI model, IP adrese i  subnetiranje (podmreže) te osnove routing-a te routing protokoli.

ARP, RARP i  ICMP te BOOTP, TCP –  Transmission Control Protocol i  UDP – User Datagram Protocol, Fragmentacija paketa.

TCP/IP  Aplikacijski protokoli :

  • DNS
  • Telnet
  • TFTP i FTP
  • SMTP
  • HTTP

Upotreba alata : netstat , tcpdump i Wireshark.

**Predavač

** Hrvoje Horvat

Projektno

Osiguranje kvalitete

**Predavač

** Stela Ćemalović

Prvi koraci prema inovaciji

Opis

Inovacija je jako izlizan pojam i danas je jako teško razlučiti što je prava inovacija. Neki ljudi imaju više uspjeha sa svojim idejama, zašto? Kako biti kreativan ili kreativniji? Predavanje daje odgovor na ova pitanja i uvod u kreativne tehnike i Inovacijski proces.

**Predavač

** Tomislav Buljubašić**

**

Agilne metode razvoja softvera

**Predavač

** Željko Trogrlić**

**

Strojno učenje

**Predavač

** Željko Trogrlić

Online tečajevi

**Predavač

** Željko Trogrlić

Softver

Uvod u programiranje

Predavač

Dejan Miler

Uvod u programski jezik Java i C

Opis

Java platforma. Koncepti objektno orijentiranog programiranja. Osnove programskog jezika Java. Koncept klasa i objekata. Programsko sučelje (eng. interface).

Predavač

Dejan Miler

Igor Bedek

Unit testiranje

Opis

Jeste li znali da postoji automatizirano testiranje softvera? Uvod u testiranje softvera. Ideja unit testiranja. Životni vijek unit testa. Mock objekti i zašto nam trebaju. Pregled dostupnih alata na tržištu za potrebe unit testiranja u Java programskom jeziku. Konkretni primjeri unit testova pisanih pomoću Java programskog jezika.

**Predavač

** Hrvoje Varga**

**

Verzioniranje izvornog koda

Opis

Ideja verzioniranja izvornog koda. Razlozi korištenja takvog sustava. Terminologija. Pregled dostupnih alata na tržištu. Pojam centraliziranog i decentraliziranog sustava. Zašto Git? Uvod u Git. Šta sve nudi i kako koristiti Git. Arhitektura Git alata.

**Predavač

** Hrvoje Varga

Kontinuirana integracija softvera

Opis

Pojam integracije softverskih projekata. Ideja kontinuirane integracije. Zahtijevi kontinuirane integracije. Prednosti. Pregled dostupnih alata na tržištu. Opis Jenkins alata.

**Predavač

** Hrvoje Varga

Android Development

Opis

Opis i analiza Android platforme. Alati i tehnologije korišteni za izradu Android aplikacija. Razvoj Android aplikacije.

Predavač

Tomislav Krpan i Kristijan Galić

Hardver

Razvoj hardvera

**Opis

**

  • Opis situacije/problematike
  • Potrebne elektroničke komponente
  • Alati za električku shemu i layout
  • Električka shema
  • PCB layout
  • Razvijanje pločice
  • Lemljenje i montaža

Predavač

Pavao Lubina

O predavačima

Hrvoje Horvat

Više o predavaču

Stela Ćemalović

Više o predavaču: http://www.linkedin.com/pub/stela-cemalovic/7/634/834

Tomislav Buljubašić

Tomislav je inovacijski manager, aktivan i kao bloger i suradnik na nekoliko inovacijskih portala. Autor je iPhone/iPad aplikacije Unleash Your Creativity (http://7innovation.net/unleash-creativity/).

Posebne teme interesa su mu kreativnost, te inovacijska kultura i proces.

VIše informacija na blogu 7innovation.net ili imam-ideju.com.

Više o predavaču: http://hr.linkedin.com/pub/tomislav-buljubasic/7/518/201

Željko Trogrlić

Softverski arhitekt specijaliziran za integracijske projekte, s iskustvom u aplikacijama visokih performansi i pouzdanosti.

Direktna komunikacija s kupcima i traženje optimalnog rješenja je uobičajeni dio mog posla.

Promoviram i upražnjavam agilni razvoj softvera.

Moja nova područja interesa su strojno učenje i neuronske mreže.

Više o predavaču

Dejan Miler

Više o predavaču: http://www.linkedin.com/pub/dejan-miler/22/b34/600

Igor Bedek

Više o predavaču: http://hr.linkedin.com/pub/igor-bedek/7a/b27/18b

Hrvoje Varga

Više o predavaču

Pavao Lubina

Pavao je mag.ing.el., komunikacije i informatika i bavi se elektronikom, računalima, prirodnim iscjeljivanjem i glazbom. Poštuje matematiku, a voli i piti kavu 🙂

Više o predavaču: http://www.linkedin.com/pub/pavao-lubina/67/2b9/6a2

Tomislav Krpan

Više o predavaču: http://hr.linkedin.com/pub/tomislav-krpan/71/285/977

Kristijan Galić

Više o predavaču: http://hr.linkedin.com/pub/kristijan-gali%C4%87/83/913/b59

Hrvoje Horvat avatar
Hrvoje Horvat
Hrvoje Horvat mrežni je i sistem inženjer s dugogodišnjim (18+ g.) iskustvom u razvoju, testiranju i implementaciji, od najmanjih do enterprise kategorije IT sustava. Njegova područja rada su od mrežnih protokola do mrežnih servisa, preko standardne mrežne opreme do specijaliziranih komponenti i sustava, preko raznih mrežnih elemenata i sustava za mrežnu pohranu i dijeljenje podataka te platformi za Virtualizaciju, do protokola i sustava za redundanciju te sustava visoke dostupnosti (HA).