Kratka priča o NAS i SAN sustavima (i malo više)

U knjižici u prilogu prvo ćemo naučiti ponešto o diskovima, particijama i datotečnom sustavu.

Potom ćemo se uopznati s RAID kontrolerima i RAID poljima diskova.

Vidjeti ćete koje su razlike između raznih RAID polja diskova te koje su prednosti i mane pojedinih tipova RAID polja.

U daljem tekstu upoznati ćemo se s NAS (Network Attached Storage) i SAN (Storage Area Network) sustavima za mrežnu pohranu podataka. Naučiti ćemo što je dijeljenje datoteka preko mreže, i kako to sve radi.

 

Dobiti ćete i smjernice što bi još trebali naučiti ili na što paziti ako sami želite postaviti svoj NAS ili SAN sustav. I na kraju, vidjeti ćemo u kojem smjeru se razvijaju ove tehnologije. Dodatno ćemo se upoznati s jednom od naprednih klasterskih tehnologija za pohranu i dijeljenje podataka preko mreže, namijenjene najvećim sustavima, s potrebama za korištenjem velike količine podataka – veličine nekoliko PB ili više (Petabyte je 1 000 TB).

 

 

U duhu razvoja i širenja znanja u mladih, od osnovnih i srednjih škola do sveučilišta, a pogotovo jer je ova knjiga objavljena prema GNU GPL licenci, imate ju pravo kopirati, mijenjati i tiskati (štampati), te vas ovim putem i potičem na to.

Sve što trebate napraviti je kopirati knjigu, te ju podijeliti s drugima (ili ju odštampati i podijeliti).

 

 

Pozivam Vas da i sami date doprinos dijeljenju znanja. Izdvojite samo djelić svoga vremena i znanja te ga podijelite s drugima.

Svi mi mislimo kako nemamo vremena, mogućnosti ili sposobnosti, nešto napraviti.  Odvojite li samo u dva navrata tjedno, po sat vremena i ostanete dosljedni, već za šest mjeseci se broj sati penje na 52.

Mislim da nitko ne može reći da se za toliko sati rada, nešto ne može napraviti – barem napisati ovakva knjižica (ili dvije) ili se pripremiti i održati neko predavanje (CodeCAMP) .


 

Knjižica je dostupna u dva formata:

  1. HTML (DokuWiki)https://www.opensource-osijek.org/dokuwiki/wiki:knjige:kratka-prica-o-nas-i-san-sustavima
  2. PDF (A4 format): 

 

 

 

 

Ako se želite zahvaliti autoru na postojećoj knjizi, te ga potaknuti na pisanje novih knjiga, doniranje je dostupno preko PayPal servisa

Hrvoje Horvat avatar
Hrvoje Horvat
Hrvoje Horvat mrežni je i sistem inženjer s dugogodišnjim (18+ g.) iskustvom u razvoju, testiranju i implementaciji, od najmanjih do enterprise kategorije IT sustava. Njegova područja rada su od mrežnih protokola do mrežnih servisa, preko standardne mrežne opreme do specijaliziranih komponenti i sustava, preko raznih mrežnih elemenata i sustava za mrežnu pohranu i dijeljenje podataka te platformi za Virtualizaciju, do protokola i sustava za redundanciju te sustava visoke dostupnosti (HA).