Kratka priča o mrežama – preklopnici i usmjerivači

U ovoj uvodnoj priči o mrežama, upoznati ćemo se s raznim osnovnim mrežnim pojmovima i tehnologijama te mrežnim protokolima. Nadalje, upoznati ćemo se s mrežnim uređajima koji se zovu preklopnici (Engl. Switches) te ćemo naučiti ponešto i o usmjerivačima (Engl. Routers).

Vidjeti ćete s kojim problemima se susreću proizvođači mrežne opreme, od faze projektiranja i dizajna te u konačnici testiranja samih uređaja. Uvidom u ovu problematiku, dobiti ćete širu sliku o raznim problemima koje mogu prouzrokovati mrežni uređaji, njihov loš odabir ili nepravilna konfiguracija.

Dakle ovo nije još jedna klasična školska priča o mrežama i mrežnim uređajima, već pogled na već stotine puta ispričanu prču, ali iz druge perspektive.

Saznati ćete i razlike između teorije i prakse te vidjeti, postoje li odstupanja između (reklamiranih) specifikacija proizvođača i rada u praksi. U ovom dijelu priče, malo detaljnije ćemo govoriti o određenim mrežnim protokolima i standardnima, te ćete imati priliku i mrvicu dublje zagrebati površinu priče o njima.

I na kraju, pregledati ćemo i najnovija dostignuća i standarde te se upoznati s novim smjerovima razvoja najnaprednijih tehnologija ali i uređaja, koje će s vremenom postati standard i za široko dostupnu opremu te svakodnevnu upotrebu u daljoj budućnosti.

 

 

Pozivam Vas da i sami date doprinos dijeljenju znanja. Izdvojite samo djelić svoga vremena i znanja te ga podijelite s drugima.

 

 

 

 

PDF inačica knjige u A4 formatu je dostupna na :

https://www.opensource-osijek.org/knjige/Kratka-priča-o-mrežama-preklopnici-i-usmjerivači.pdf

(ISBN: 978-953- 59438-6- 0 (PDF online)

 

 

Izvorna inačica knjige, nalazi se na našoj DokuWiki stranici :

https://www.opensource-osijek.org/dokuwiki/wiki:knjige:kratka-prica-o-mrezama-preklopnici

(ISBN: 978-953-59438-5-3 (HTML-online) )

 

 

 

Ako se želite zahvaliti autoru na postojećoj knjizi, te ga potaknuti na pisanje novih knjiga, doniranje je dostupno preko PayPal servisa:

 

Hrvoje Horvat avatar
Hrvoje Horvat
Hrvoje Horvat mrežni je i sistem inženjer s dugogodišnjim (18+ g.) iskustvom u razvoju, testiranju i implementaciji, od najmanjih do enterprise kategorije IT sustava. Njegova područja rada su od mrežnih protokola do mrežnih servisa, preko standardne mrežne opreme do specijaliziranih komponenti i sustava, preko raznih mrežnih elemenata i sustava za mrežnu pohranu i dijeljenje podataka te platformi za Virtualizaciju, do protokola i sustava za redundanciju te sustava visoke dostupnosti (HA).