Retrospektiva: Suradnja s poduzetničkim inkubatorom (BIOS) Osijek : Implementacija infrastrukture potrebne za virtualizacijsku platformu

U toku 201213 godine, na početku naše suradnje s poduzetničkim inkubatorom (BIOS : http://inkubator.hr/ ), s obzirom na slične ciljeve, odlućili smo se za pilot projekt instalacije i konfiguracije virtualizacijske platforme.

Osim virtualizacijske platforme bilo je potrebno nadograditi i rekonfigurirati dio mreže koji je bio naslonjen na virtualizacijsku platformu te druge servise i usluge povezane s njom.

Plan je bio da će se platforma na početku koristiti za potrebe BIOS-a te njihovih podstanara i partnera, kojima je trebalo nezahtjevno virtualno računalo ili linux kontejner (kao poslužitelj, za testiranje i razvoj i sl.).

 

Bela je dobio (ili dao) zeleno svjetlo pa smo i krenuli s jednim poslužiteljem kao “proof of concept”.

Naša suradnja od tada je na vrlo visokoj razini te se ovim putem posebno zahvaljujemo Beli Ikotić i svima drugima od strane poduzetničkog inkubatora BIOS, koji su bili uključeni u ovaj projekt.

Također se želimo zahvaliti i Valentu Turkoviću koji nas je inicijalno povezao.

 

S obzirom na dugogodišnja iskustva na području virtualizacije te izvrsna iskustva i suradnju s ProxMox-om, odlučili smo se za platformu “ProxMox Virtual Environment”, koja je razvijana prema principima otvorenog koda (engl. Open Source), pod licencom GNU AGPL, v3.

Više o ovoj platformi pogledajte u našem članku o suradnji s ProxMox-om odnosno tvrtkom koja pruža komercijalnu podršku za ProxMox Virtual Environment ,  “Proxmox Server Solutions GmbH”.

 

 

 

ProxMox small

ProxMox VE platforma je izdana s licencom otvorenog koda i potpuno je besplatna za komercijalnu upotrebu.

Sama “Open Source” platforma ima sve funkcionalnosti odnosno nema nikakva (skrivena) ograničenja.

S druge strane za one koji žele odabrati komercijalni model, moguće je kupiti i službenu podršku.

Službena podrška se nudi u više razina – ovisno o tome koja razina podrške vam je stvarno potrebna.

 

Malo statistike

ProxMox VE platforma koju smo implementirali u BIOS Osijek ( http://inkubator.hr/ ), volonterski, u ime inicijative Open Source Osijek, sada radi više od dvije i pol godine, bez i jednog ispada ili problema u radu.

 

Unutar toga vremena (do danas), bilo je oko 20 većih nadogradnji platforme, zbog kojih su napravljeni planirani restarti fizičkih poslužitelja na kojima je platforma instalirana.

 

Na platformi je konstantno pokrenuto oko 20+ Linux kontejnera i nekoliko Virtualnih računala (većinom sa Windows Server OS-om).

 

Platforma je instalirana na starijoj generaciji  HP poslužitelja sa intel Xeon procesorima i pokazala se i dokazala kao izvrsna i na nešto starijem hardveru.

 

Nadalje upotrebom Linux kontejnera unutar platforme drastično smo smanjili glad za hardverskim resursima u odnosu na klasičnu virtualizaciju. Virtualizaciju smo koristili samo u slučajevima kada je bilo potrebno koristiti NE-Linux operacijske sustave (MS Windows ili sl.)

 

Potom je dodan još jedan poslužitelj te NAS i SAN storage, te smo narasli do malog ProxMox VE klastera, koji nudi redundanciju (zalihost) za Virtualke i Linux kontejnere.

Vanjski (čitaj zaseban) NAS i SAN storage, koji smo također instalirali i konfigurirali, koristimo za sigurnosne kopije virtualki i linux kontejnera te druge klasterske namjene.

 

Nadamo se i skoroj nadogradnji odnosno proširenjima koja će donijeti nove mogućnosti i funkcionalnosti koje do sada nismo mogli uključiti (iako su tu – unutar ProxMox VE platforme).

Nakon potrebnih nadogradnji i rekonfiguracije mreže i IT sustava, poduzetnički inkubator (BIOS) će biti u mogućnosti osim za svoje potrebe nuditi i Virtualke i/ili Linux kontejnere i svojim podstanarima – iako na relativno skromnom hardveru (za sada) ali i to je dobar početak.

 

 

Još jednom su se znanje i iskustvo u kombinaciji s OpenSource riješenjima pokazali ne samo konkurentnim već i puno boljim od “Close Sorce” komercijalnih riješenja.

Hrvoje Horvat avatar
Hrvoje Horvat
Hrvoje Horvat mrežni je i sistem inženjer s dugogodišnjim (18+ g.) iskustvom u razvoju, testiranju i implementaciji, od najmanjih do enterprise kategorije IT sustava. Njegova područja rada su od mrežnih protokola do mrežnih servisa, preko standardne mrežne opreme do specijaliziranih komponenti i sustava, preko raznih mrežnih elemenata i sustava za mrežnu pohranu i dijeljenje podataka te platformi za Virtualizaciju, do protokola i sustava za redundanciju te sustava visoke dostupnosti (HA).