Linux: što nam donosi systemd

Mnogi možda i nisu svjesni ali sve više Linux Distribucija sa svojim novim verzijama prelazi s init-a na systemd.

 

Ako vam nije jasno o čemu se radi, prvo pročitajte :  https://www.opensource-osijek.org/dokuwiki/wiki:knjige:uvod_u_linux#runlevels

<= Sve opisano ovdje odnosi se na init i njegovo baratanje s procesima/servisima i daemonima kao i alatima koji su vezani za to (i koji više neće biti u upotrebi uvođenjem systemd-a)

 

Naime  postoji dosta stvari na koje init nije ponudio najbolje riješenje ili riješenje uopće, zbog toga i opravdana tranzicija na systemd. Možda vam ovo izgleda kao daleka budućnost ali već prelaskom na novi Red Hat Enterprise Linux 7 ili CentOS 7 i druge novije Linux distribucije možete zaboraviti na init kao i na upravljanje servisima/daemonima na stari način i sa starim alatima.

 

Preporučam da pročitate ovaj zanimljiv članak o razlikama između init i systemd :

http://blog.jorgenschaefer.de/2014/07/why-systemd.html

 

Potom možete pogledati i malo više detalja o radu systemd, uz konkretne primjere kako po novome pokretati/stopirati  servise/daemone i sl. :

https://access.redhat.com/articles/754933

 

Možete pogledati i druge detalje:

http://www.certdepot.net/rhel7-get-started-systemd/

 

Osnovni elementi systemd-a su vidljivi na slici:

720px-Systemd_components.svg[1]

 

Logičku shemu rada systemd (s primjerom upotrebe tri Linux Containera pokrenuta na sustavu) možete vidjeti na slici:

 

Systemd logical work

 

I na kraju koliko god nam se ovo svidjelo ili ne  (i meni je teško priviknuti se na ovakve drastične promjene)  zapravo i nemamo izbora :-).

 

P.S. Kada uhvatim vremena ići će i članak o konkretnim iskustvima u radu sa systemd.

 

Hrvoje Horvat avatar
Hrvoje Horvat
Hrvoje Horvat mrežni je i sistem inženjer s dugogodišnjim (18+ g.) iskustvom u razvoju, testiranju i implementaciji, od najmanjih do enterprise kategorije IT sustava. Njegova područja rada su od mrežnih protokola do mrežnih servisa, preko standardne mrežne opreme do specijaliziranih komponenti i sustava, preko raznih mrežnih elemenata i sustava za mrežnu pohranu i dijeljenje podataka te platformi za Virtualizaciju, do protokola i sustava za redundanciju te sustava visoke dostupnosti (HA).