Kratka priča o NAS i SAN sustavima (i malo više)

U knjižici u prilogu prvo ćemo naučiti ponešto o diskovima, particijama i datotečnom sustavu.

Potom ćemo se uopznati s RAID kontrolerima i RAID poljima diskova.

Vidjeti ćete koje su razlike između raznih RAID polja diskova te koje su prednosti i mane pojedinih tipova RAID polja.

U daljem tekstu upoznati ćemo se s NAS (Network Attached Storage) i SAN (Storage Area Network) sustavima za mrežnu pohranu podataka. Naučiti ćemo što je dijeljenje datoteka preko mreže, i kako to sve radi.

 

Dobiti ćete i smjernice što bi još trebali naučiti ili na što paziti ako sami želite postaviti svoj NAS ili SAN sustav. I na kraju, vidjeti ćemo u kojem smjeru se razvijaju ove tehnologije. Dodatno ćemo se upoznati s jednom od naprednih klasterskih tehnologija za pohranu i dijeljenje podataka preko mreže, namijenjene najvećim sustavima, s potrebama za korištenjem velike količine podataka – veličine nekoliko PB ili više (Petabyte je 1 000 TB).

 

 

U duhu razvoja i širenja znanja u mladih, od osnovnih i srednjih škola do sveučilišta, a pogotovo jer je ova knjiga objavljena prema GNU GPL licenci, imate ju pravo kopirati, mijenjati i tiskati (štampati), te vas ovim putem i potičem na to.

Sve što trebate napraviti je kopirati knjigu, te ju podijeliti s drugima (ili ju odštampati i podijeliti).

 

 

Pozivam Vas da i sami date doprinos dijeljenju znanja. Izdvojite samo djelić svoga vremena i znanja te ga podijelite s drugima.

Svi mi mislimo kako nemamo vremena, mogućnosti ili sposobnosti, nešto napraviti.  Odvojite li samo u dva navrata tjedno, po sat vremena i ostanete dosljedni, već za šest mjeseci se broj sati penje na 52.

Mislim da nitko ne može reći da se za toliko sati rada, nešto ne može napraviti – barem napisati ovakva knjižica (ili dvije) ili se pripremiti i održati neko predavanje (CodeCAMP) .


 

Knjižica je dostupna u dva formata:

  1. HTML (DokuWiki)https://www.opensource-osijek.org/dokuwiki/wiki:knjige:kratka-prica-o-nas-i-san-sustavima
  2. PDF (A4 format):  https://www.opensource-osijek.org/knjige/Kratka priča o NAS i SAN sustavima (i malo više).pdf

 

 

 

 

Ako se želite zahvaliti autoru na postojećoj knjizi, te ga potaknuti na pisanje novih knjiga, doniranje je dostupno preko PayPal servisa

Birajte donaciju (1,2 ili 3)