Plan predavanja i radionica za 2014. g.

[toc]
Izradili smo plan predavanja i radionica za 2014. godinu.

Pogledajte što smo planirali:

plan_predavanja_i_radionica

Malo pojašnjenje novih predavanja:

Hardver

“Razvoj hardvera” će nas uvesti u svijet elektronike na temelju primjera izrade elektroničkog sklopa. Vidjet ćemo koje sve korake moramo proći te šta sve moramo znati da bi izradili svoj komad elektronike koji, naravno, možemo i iskoristiti.

Softver

Kod predavanja iz područja softvera želja nam je uvesti vas u svijet programiranja, predavanjima “Uvod u programiranje” imati ćete prilike shvatiti logiku programskih jezika te ćemo vam pokušati približiti način razmišljanja i problematiku s kojom ćete s susretati kasnije u radu s programskim jezicima. Niz nastavljamo  s paralelnim predavanjima o programskom jeziku Java te programskom jeziku C#. 

Predavanja ćemo pokušati organizirati tako da se međusobno prate te da su predavanja     iz oba programska jezika unutar jednog do maksimalno dva tjedna.

Dakle ako u prvom predavanju o programskom jeziku Java budemo govorili o varijablama, tada o varijablama moramo govoriti i u prvom predavanju o programskom jeziku C# i tako redom.

S ovime želimo postići da ljudima koji žele pratiti oba programska jezika omogućimo uvid u komparativne razlike i sličnosti između oba jezika te samim time da ih bolje upoznaju i razumiju.

Ovu seriju nastavljamo s predavanjima “Unit testiranje”, koje će vas upoznati s unit testiranjem u programskom jeziku Java i svim alatima koji će biti potrebni za to.

Potom dolazimo do niza predavanja “Verzioniranje izvornog koda” gdje ćete se upoznati s alatima za verzioniranje, gdje ćemo fokus dati na Git s kojim ćete se imati prilike dublje upoznati uz predavanja i radionice koje će uslijediti.

I na kraju dolazimo do niza predavanja “Kontinuirana integracija softvera” gdje ćete naučiti koje su sve tehnike i alati potrebni da bi se odradila kontinuirana integracija softvera s kojom ćemo zaključiti priču o razvoju softvera i nadamo se omogućiti vam da se priključite nekom od projekata koje smo pokrenuli ili ćemo tek pokrenuti.

Sistemski

Nastavljamo s uvodom u Linux te krećemo s naprednim stvarima.

Nakon toga prelazimo na predavanja o TCP/IP protokolima gdje ćete se upoznati s osnovama i nekim naprednijim stvarima oko TCP/IP-a. Pokazati ćemo vam kako to sve funkcionira i što se zapravo dešava u jednoj računalnoj mreži u pozadini. Ovo predavanje je vrlo važno za programere i za sistemaše.

Projektno

Krećemo s predavanjem “Osiguranje kvalitete” gdje ćete imati prilike vidjeti zbog čega je osiguranje kvalitete bitno i kojim metodama se može postići.

Nastavljamo s predavanjem “Prvi koraci prema inovaciji” – ovdje ćemo pričati o tome kako uopće doći do neke ideje za projekt ili inovaciju.

Pošto ćemo sada zaokružiti priču od stvaranja nekog projekta (ili inovacije) do osiguranja kvalitete (a prije smo pričali o metodama razvoja softvera općenito), sada se vraćamo na temu metoda razvoja softvera , s predavanjem “Agilne metode razvoja softvera” gdje ćete se upoznati s agilnim metodama razvoja softvera  – zašto i kako.

i na kraju slijede predavanja o strojnom učenju i online tečajevima s kojima zatvaramo ovaj niz predavanja.

Mala napomena na kraju : Cijelo vrijeme govorimo o predavanjima ili nizu predavanja jer veći dio gore navedenih predavanja predstavlja niz predavanja iz određene teme a koliko duboko i široko ćemo ići , ovisi o potrebama. Dakle moguće je da će se neka predavanja dodatno proširivati.

Opis predavanja

Sistemski

Uvod u GNU/Linux

Opis

Nastavljamo s predavanjima o GNU/Linux operacijskim sustavima.
Slijedi rad s vi  tekst editorom te korištenje sed i awk alata uz još pokoji koristan alat.
Nakon toga krećemo sa Shell skriptama.
Potom ćemo krenuti s naprednim stvarima, prema poglavljima u kojima smo naučili neke osnove stvari.

Dakle ovdje će biti materijala za nekoliko predavanja i/ili radionica.

Predavač
Hrvoje Horvat

Osnove TCP/IP protokola

Opis

Arhitektura TCP/IP protokola, OSI model, IP adrese i  subnetiranje (podmreže) te osnove routing-a te routing protokoli.
ARP, RARP i  ICMP te BOOTP, TCP –  Transmission Control Protocol i  UDP – User Datagram Protocol, Fragmentacija paketa.

TCP/IP  Aplikacijski protokoli :

 • DNS
 • Telnet
 • TFTP i FTP
 • SMTP
 • HTTP

Upotreba alata : netstat , tcpdump i Wireshark.

Predavač
Hrvoje Horvat

Projektno

Osiguranje kvalitete

Predavač
Stela Ćemalović

Prvi koraci prema inovaciji

Opis
Inovacija je jako izlizan pojam i danas je jako teško razlučiti što je prava inovacija. Neki ljudi imaju više uspjeha sa svojim idejama, zašto? Kako biti kreativan ili kreativniji? Predavanje daje odgovor na ova pitanja i uvod u kreativne tehnike i Inovacijski proces.

Predavač
Tomislav Buljubašić

Agilne metode razvoja softvera

Predavač
Željko Trogrlić

Strojno učenje

Predavač
Željko Trogrlić

Online tečajevi

Predavač
Željko Trogrlić

Softver

Uvod u programiranje

Predavač
Dejan Miler

Uvod u programski jezik Java i C#

Opis
Java platforma. Koncepti objektno orijentiranog programiranja. Osnove programskog jezika Java. Koncept klasa i objekata. Programsko sučelje (eng. interface).

Predavač
Dejan Miler
Igor Bedek

Unit testiranje

Opis
Jeste li znali da postoji automatizirano testiranje softvera? Uvod u testiranje softvera. Ideja unit testiranja. Životni vijek unit testa. Mock objekti i zašto nam trebaju. Pregled dostupnih alata na tržištu za potrebe unit testiranja u Java programskom jeziku. Konkretni primjeri unit testova pisanih pomoću Java programskog jezika.

Predavač
Hrvoje Varga

Verzioniranje izvornog koda

Opis
Ideja verzioniranja izvornog koda. Razlozi korištenja takvog sustava. Terminologija. Pregled dostupnih alata na tržištu. Pojam centraliziranog i decentraliziranog sustava. Zašto Git? Uvod u Git. Šta sve nudi i kako koristiti Git. Arhitektura Git alata.

Predavač
Hrvoje Varga

Kontinuirana integracija softvera

Opis
Pojam integracije softverskih projekata. Ideja kontinuirane integracije. Zahtijevi kontinuirane integracije. Prednosti. Pregled dostupnih alata na tržištu. Opis Jenkins alata.

Predavač
Hrvoje Varga

Android Development

Opis

Opis i analiza Android platforme. Alati i tehnologije korišteni za izradu Android aplikacija. Razvoj Android aplikacije.

Predavač

Tomislav Krpan i Kristijan Galić

Hardver

Razvoj hardvera

Opis

 • Opis situacije/problematike
 • Potrebne elektroničke komponente
 • Alati za električku shemu i layout
 • Električka shema
 • PCB layout
 • Razvijanje pločice
 • Lemljenje i montaža

Predavač
Pavao Lubina

O predavačima

Hrvoje Horvat

Više o predavaču

Stela Ćemalović

Više o predavaču: http://www.linkedin.com/pub/stela-cemalovic/7/634/834

Tomislav Buljubašić

Tomislav je inovacijski manager, aktivan i kao bloger i suradnik na nekoliko inovacijskih portala. Autor je iPhone/iPad aplikacije Unleash Your Creativity (http://7innovation.net/unleash-creativity/).
Posebne teme interesa su mu kreativnost, te inovacijska kultura i proces.
VIše informacija na blogu 7innovation.net ili imam-ideju.com.

Više o predavaču: http://hr.linkedin.com/pub/tomislav-buljubasic/7/518/201

Željko Trogrlić

Softverski arhitekt specijaliziran za integracijske projekte, s iskustvom u aplikacijama visokih performansi i pouzdanosti.
Direktna komunikacija s kupcima i traženje optimalnog rješenja je uobičajeni dio mog posla.
Promoviram i upražnjavam agilni razvoj softvera.
Moja nova područja interesa su strojno učenje i neuronske mreže.

Više o predavaču

Dejan Miler

Više o predavaču: http://www.linkedin.com/pub/dejan-miler/22/b34/600

Igor Bedek

Više o predavaču: http://hr.linkedin.com/pub/igor-bedek/7a/b27/18b

Hrvoje Varga

Više o predavaču

Pavao Lubina

Pavao je mag.ing.el., komunikacije i informatika i bavi se elektronikom, računalima, prirodnim iscjeljivanjem i glazbom. Poštuje matematiku, a voli i piti kavu 🙂

Više o predavaču: http://www.linkedin.com/pub/pavao-lubina/67/2b9/6a2

Tomislav Krpan

Više o predavaču: http://hr.linkedin.com/pub/tomislav-krpan/71/285/977

Kristijan Galić

Više o predavaču: http://hr.linkedin.com/pub/kristijan-gali%C4%87/83/913/b59

Hrvoje Horvat

Sistem i mrežni inženjer s višegodišnjim iskustvom u razvoju, dizajnu, testiranju i implementaciji mrežnih i poslužiteljskih sustava baziranih na : Linux , Unix i Windows OS-u, na standardnim i Blade poslužiteljima. korištenjem najpouzdanijih proizvođaća mrežne opreme i mrežnih sustava u svakodnevnom radu.

You may also like...

3 Responses

 1. Bruno says:

  Kada počinju radionice?

  • Hrvoje Horvat says:

   Još pripremamo okvire za predavanja i pokušavamo uskladiti ona koja moraju biti sinkronizirana. Vjerujem da ćemo s prvim predavanjima krenuti negdje početkom ili sredinom 2.mj.

   U svakom slučaju najavljivati ćemo početak svakog niza predavanja minimalno 2. tjedna ranije.

  • Hrvoje Varga says:

   Svakako molimo sve da tu i tamo pogledaju na ovaj post kojeg ćemo osvježavati sve dok predavanja/radionice krenu s radom. Biti će i predavanje i/ili radionica o elektroničkim sklopovima. Naravno, kada se budu definirali točni termini za predavanja i radionice oni će biti vidljivi u našem kalendaru.

   Nadam se da vam nije problem što nije sve definirano do kraja no htijeli smo izaći što prije sa informacijama da se i vi možete, na neki način prirediti a i dobiti nekakav uvid u naša interna događanja.

Leave a Reply